Цените на световния пазар на хлебното зърно паднаха, но износителите от Черноморския регион са готови да извършват доставки дори при сегашните по-ниски стойности. 
 
 
Това показват резултатите от проведения преди ден нов търг на египетската държавна компания GASC за покупка на хлебна пшеница с доставка между 5 и 15 април, стана ясно от коментар на руския аналитичен център „СовЕкон“.
 
В резултат на силна конкуренция GASC успя да сключи договори за 360 хил. тона при средна цена 250 долара/тон с включени транспортни разходи. За сравнение на предишния търг, проведен на 8 февруари, средната стойност беше 261 долара/тон. 
 
Причината за понижението е сривът на цените по фючърсните сделки с хлебно зърно. Цената на френската пшеница например падна с 5% до 219 долара/тон (192,75 евро/тон).
 
На египетския търг първоначално най-ниските цени бяха предложени от доставчиците на черноморска пшеница. Офертите за зърно от Русия, Украйна и Румъния очертаха средна цена от 238 долара/тон (FOB) плюс 11-13 долара/тон за транспортните разходи.
 
 
След активно наддаване доставчиците на френска пшеница обаче успяха да понижат цените с няколко долара и така заеха лидерското място в търга. В резултат половината от закупеното количество се падна на Франция при средна цена 234,5 долара/тон и транспортни разходи 16,4 долара/тон и 18,10 долара/тон.
 
За вноса на останалите 180 хил. тона се пребориха черноморските доставчици. Руската пшеница беше продадена по 238 долара/тон с 12,19 долара/тон за транспорта, украинската – за 237,5 долара/тон плюс 13,2 долара/тон, а румънската – за 238,16 долара/тон плюс 11,29 долара/тон.
 
„Това е първата покупка на руска пшеница от GASC след две неуспешни участия в предишни търгове. За да победят, руските доставчици трябваше да намалят цените си с 15 долара/тон в сравнение с 8 февруари. Това стана възможно във връзка с отслабването на зърнения пазар в Южна Русия“, коментират анализаторите.
 
В египетския търг тази седмица нямаше американско участие, но резултатите отекнаха и на борсата в Чикаго, където беше отчетено поевтиняване на пшеницата с 1,8%.