Департаментът по селско стопанство на САЩ (USDA) публикува ключов доклад за състоянието на световните зърнени пазари – WASDE report, като по-късно настъпи понижение на цената на пшеницата на борса в Чикаго.
 
 
Актуалната прогноза на USDA е за допълнително намаление на световното производство на пшеница с 6,7 млн. тона до 729,6 млн. тона през новата пазарна година – 2018/2019 г.
 
Основният фактор на пазара е сушата в централните и северните части на Европа, която понижи реколтата със 7,5 млн. тона до 137,5 млн. тона. Очакванията на Департамента са, че износът на европейско жито ще падне през тази година с 4.5 млн. тона до 23,0 млн. тона, което е най-ниското равнище за последните шест години.
 
За реколтата от пшеница в Русия, обаче, USDA повиши прогнозата си с 1 млн. тона до 68 млн. тона, като в това число не влизат добивите от района на Крим. Според експертите на аналитичен център „СовЕкон“ това е изненадало много участници на пазара, които са очаквали ново понижение на оценката за руската реколта и съответно подкрепа за цената на хлебното зърно.
 
От четвъртък до днес, 13 август, цената на пшеницата на борсата в Чикаго падна с 6% от 5,63 долара на 5,29 долара за бушел (27,216 кг) или до около 194 долара/тон.
 
В същото време в Черноморския регион поскъпването на хлебното зърно продължи по инерция, като цената на руската пшеница се увеличи с още 2 долара до 233,5 долара/тон (FOB, дълбоководни пристанища).