Пшеницата в Черноморския регион продължи да поскъпва и през миналата седмица, докато в Западна Европа и в САЩ котировките спаднаха, стана ясно от отчета на Софийската стокова борса (ССБ).

Износът на зърно по море сякаш е замръзнал

Зад противоречивите тенденции стоят различни последици от извънредното положение и световната криза, предизвикани от пандемията от коронавирус COVID-19. 

„След стремителното покачване на цените през втората половина на март в първите дни на април цените на основните зърнени контракти се регулираха и поуспокоиха. Пандемията започна да създава сериозни проблеми в процесите на производството и доставките на зърно към местните и международни пазари“, коментираха експертите на ССБ.

На преден план в Европа вече излизат логистичните проблеми с доставката на зърно към експортните терминали. Според износителите и вносителите на зърно има и сериозни затруднения с осигуряването на работна ръка, а също и в организацията на складирането и съхраняването на зърното в Евросъюза. 

ССБ: „Нарушението в предлагането не е свързано само с директното въздействието на болестта върху живота и благосъстоянието на хората, но най-вече с усилията за ограничаване на разпространението на вируса, което само по себе си ограничава и мобилността.“

През изминалата седмица пшеницата в САЩ поевтиня с 9,00 долара до 240,00 долара/тон. Пшеницата във Франция загуби 4,00 евро от стойността си и слезе на 199,00 евро/тон.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Хлебното зърно в Украйна поскъпна до 219,00 долара/тон, а в Русия цената се повиши с 3,00 долара до 220,00 долара/тон. 

У нас продавачите са все още в изчаквателна позиция. В подкръг „Зърно“ на „Софийска стокова борса“ АД беше регистрирано само търсене на хлебна пшеница, като нивата са 340,00-350,00 лв./тон. За фуражната пшеница купувачите дават котировки 315,00-320,00 лв./тон. Царевицата варира между 260,00 и 300,00 лв./тон за търсене и предлагане. Всички цени са без ДДС.

При царевицата в САЩ беше отчетено намаление с 4,00 долара до 164,00 долара/тон, докато в Украйна имаше поскъпване с 3,00 долара до 180,00 долара/тон.

Във Франция царевицата поевтиня с 3,25 евро до 165,25 евро/тон. Ечемикът в Украйна увеличи стойността си с 2,00 долара до 180,00 долара/тон, а във Франция падна с 5,00 евро до 171,00 евро/тон. При рапицата в Европейския съюз (Еuronext) котировките се увеличиха с 6,25 евро до 361,25 евро/тон. 

Пет държави – Русия, Казахстан, Беларус, Киргизстан и Армения, обединени в Евразийския икономически съюз, взеха решение миналата седмица за въвеждане на забрана за износ на редица зърнени култури, както и на някои видове брашно, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.

Мярката е временна - нейната продължителност е определена до 30 юни тази година. Забраната обхваща износа на слънчоглед, соя, елда, лук, чесън, ръж, ряпа, ориз, просо. В списъка също така са включени зърнени храни, пълнозърнесто брашно и гранули от зърнени култури с изключение на ориз.

ИЗПРАТЕТЕ НИ ВАША НОВИНА

Официалният мотив на Евразийската икономическа комисия за решението е „да не се допуснат рискове от недостиг на хранителни стоки“.

На Софийската стокова борса търсенето на маслодаен слънчоглед е на равнища 620,00-640,00 лв/тон след леко поевтиняване.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Прогноза: Рекордна зърнена реколта през новия сезон

Кризисни мерки: Ограничават ли се агротехническите мероприятия?

Зърнопроизводител: Пшеницата ще поскъпне, Китай ще попълва запасите си