Пшеницата и ечемикът са в добро и много добро състояние към момента. Това сочат данните, предоставени от дирекция „Растениевъдство”, както и  от браншовите организации в сектор „Зърно”, изнесени по време на Консултативния съвет по зърното.

85,8% от площите с пшеница и 79,1% при ечемика са в „добро” до „много добро” състояние според дирекция „Растениевъдство” по обобщени данни, предоставени от обследване на 10% от засетите площи от Областните дирекции „Земеделие”. „Средно” е състоянието на 12,8% от пшеницата и на 19,4% от ечемика.

Намалели са площите в „незадоволително” състояние спрямо предходната година като достига при пшеницата 1,5% и 1,9% при ечемика. При обследването няма отчетени пропаднали площи с пшеница и ечемик от неблагоприятни климатични условия.

В рамките на пролетната кампания при есенниците са подхранени с азотен тор 90,2% от обследваните площи при пшеницата, което е с 7,6% повече в сравнение с предходната година (82,6%) и при ечемика – 91,5% или с 9,4% повече (82,1% - 2012г.). Към края на месец март с хербициди са третирани 18,5% от площите с пшеница и 15,3% от площите на зимния ечемик.

Рапицата се развива различно в различните райони
При зимната маслодайна рапица, липсата на достатъчно влага през есента, в отделни райони на страната затрудни обработката на почвата и сеитбата й. Това доведе до забавяне на поникването и нормалното й развитие. Някои от площите бяха презасети с житни култури още през есента. До момента състоянието на рапицата в различните райони на страната е различно, като се наблюдават нормални посеви, гарнирани с добре оформени розетки и такива които са в различни фази от развитието. Вследствие от сушата през есента и ниските температури през зимата, част от слабо развитите посеви са допълнително проредени или изтеглени, информира дирекция „Растениевъдство”.

Закъснява подготовката за пролетната сеитба
От обсъжданията става ясно още, че на места има закъснение с подготовката на площите и сеитбата на пролетни култури заради падналите валежи. Същевременно в райони като Варна, Провадия, Пазарджик, Пловдив и районите в Северозападна България пролетната кампания е в ход по данни на браншовите организации от сектора.

Национална служба по зърното предостави информация за зърнените наличности. Към 31.03.2013 год. зърното от основните зърнени култури - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, ръж, овес и тритикале са в размер на 2 690 676 тона. Запасите от зърно в края на март 2012 година, са възлизали на 2 351 385 тона, което е с 339 291 тона повече спрямо миналата година.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!