Фючърсите за пшеница в Чикаго се повишиха с 1,2%  на 22 ноември до най-високото си ниво от девет години заради свиването на доставките на водещите световни износители, определят анализатори, информира Ройтерс.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Има проблем с получаването на пшеница с добро качество“, казва базиран в Сингапур търговец в международна търговска компания. Несигурността относно руските доставки и дъждовете в Австралия също предизвикват безпокойство.  

Най-активната сделка за пшеница на борсата в Чикаго (CBOT) се е повишила с 1,1% при $8,43-1/2 за бушел към 04:10 GMT, а в петък пшеницата е приключила с  1,7% повече.

Соята и царевицата пък са се покачили за първи път от три сесии, отново заради проблемите с доставките. Соята е добавила 0,1% до $12,64-3/4 за бушел, а царевицата се е повишила с 0,2% до $5,71-3/4 за бушел.

Международният съвет по зърното миналата седмица намали прогнозата си за глобалното производство на пшеница през 2021/22 г., подчертавайки опасенията относно намаляващите запаси. Проливните дъждове в Австралия засилиха притесненията, като заплашиха да навредят на това, което се прогнозира като голяма реколта, която би помогнала за попълване на наличността за износ.

Седмичният доклад на Комисията за търговия с фючърси на стоките показа също, че некомерсиалните търговци, категория, която включва хедж фондове, са намалили нетната си къса позиция в CBOT пшеница, както и нетната си къса позиция в соята, съобщава още Ройтерс.