Добивите от пшеница, слънчоглед и царевица тази година бележат спадове съответно с 20,6 %, 4% и 14% по официални данни от земеделското министерство. Агри.БГ проследи с повишено внимание резултатите от Жътва 2020 в зърнопроизводството. Представяме ви обобщената статистика за трите основни култури, както и споделеното от нашите фермери в тематичните ни анкети.

Вижте предложенията за финансирането по ПРСР

Най-тежка сякаш бе годината за пшеницата, особено в житницата на България, която беше силно поразена от сушата. Въпреки това в 10 области на страната, средните добиви през 2020 се оказаха най-високи през последните пет години.

Пшеница

Финално прибраното количество от основната житна култура за страната е 4 626,3 хил. тона, което значително по-малко от миналогодишното, а средният оповестен от Министерството добив е бил 393 кг/дка – по-нисък с близо 24 %.

Анкетата на Агри.БГ "Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2020 г.?"също показа, че зърнопроизводителите масово отчитат невиждан спад при средните си добиви. 

При 529 анкетирани 31% от тях споделят, че средният им добив на пшеница не надвишава 200 кг/дка.

Следват ги участниците, заявили добиви до 300 кг/дка средно и тези с между 300 и 400 кг/дка. Половин тон от декар пшеница са ожънали едва 12 % от земеделците. Най-малък брой стопани са отчели среден добив от 600 до 700 кг/дка. Те са едва 4 % от анкетираните.

Сравнението между първенците по добиви на пшеница и тези с много ниски такива показва, че вторите са значително повече. В същото време Доклад за ефекта от въздействието на основните агрометеорологични фактори върху развитието и добивите на основните полски култури в страната през 2019/2020 г. сочи, че дръстично увеличаване в добивите от пшеница има в област Кърджали и в още девет на страната.

Маслодаен слънчоглед

По оперативни данни, към 30.10.2020 г. жътвата на маслодайния слънчоглед на практика е приключила. Произведеното количество този сезон е 1 641 920 тона. Стедните добиви са по-ниски от миналогодишните с над 11% и възлизат на 203 кг/дка.

В допитването на Агри.БГ по темата се включиха рекорден брой стопани – 606. Почти половината от тях заявяват, че средните им добиви от маслодаен слънчоглед варират между 100 и 200 кг/дка.

17% от земеделците споделят, че са прибрали средно под 100 кг/дка.

С по 9% са отговорите за над 250 до 300 кг/дка и рекордьорите по добив тази година с над 350 кг/дка.

Същевремено цените на маслодайната култура скочиха, което се отрази добре на някои стопани като компенсация за ниските добиви. Фермери коментираха на сайта ни, че котировките дори са по-високи от официално обявените – от 750 до 840 лв./тон. Други заявиха, че не са успели да дочакат тези цени и са продавали на по 550 лв./тон.

Царевица

Производството на царевица тази година е с почти 14% по-малко от миналогодишното, сочат последните оперативни данни на земеделското министерство. С над 28 % е намалял и средният добив от пролетната култура, а според тематичната анкета на Агри.БГ спадът е дори по-голям.

Последната статистика отчита среден добив при културата от 490 кг/дка. Но стопаните, посочили в анкетата ни отговор "от 400 до 500 кг/дка", са само 16 %.

В  Добруджа жътвата тази година приключи с двойно по-нисък среден добив - 335 кг/дка. Малко по-добри са новините от Силистра. Там стопани споделят, че прибират средно по 450-500 кг/дка. Около 350 кг/дка е средният добив в Бургаско. 

В същото време 23% от анкетираните са на срещуположния полюс със среден добив от над 800 кг/дка. 

Равносметката за тежката година доведе и до гласуването на 13,4 млн. лева помощ de minimis за компенсиране на щетите от сушата за зърнопроизводителите от областите: Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра, Шумен, Ямбол. Отчетено е, че земеделските производители, които ще бъдат подпомогнати, имат спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури.