Русия и Украйна, които са най-гoлемите производители на зърно в Черноморския регион, се сблъскват със силния натиск на маркетинговата 2014/2015 година, като трябва да предложат по-ниски цени за своите клиенти, посочиха в сряда анализатори, цитирани от Agri.EU.

Русия – един от основните световни износители на зърно в световен мащаб, очаква да увеличи зърнената си реколта през 2014 г. с 5% до 97 млн. тона, съобщава Земеделското министерство на Русия. Украйна може да надмине миналогодишния си рекорд по произведена продукция от 63 милиона тона, въпреки политическата нестабилност и размириците в страната, според анализатори.

Фючърсните цени за новата реколта руска пшеница с 12,5% съдържание на протеин, в момента се котират при 252 щ. д./тон. FOB на черноморско пристанище, според търговци в Москва, пожелали анонимност.

По информация на украински търговци на зърно новата реколта от пшеница в Украйна е на цена 255  щ. д./тон.  FOB на черноморско пристанище при същото съдържание на протеин, обяви на пресконференция базиран в Киев търговец Andrey Druzyaka. "Има много ясна тенденция: цените вървят надолу", каза той.

И двете страни доставят зърно главно в Северна Африка и Близкия Изток, като се конкурират с износители, включително Франция и Съединените щати. Пазарната 2014/2015 започва на 1 юли.



© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!