Добив от 730 кг/декар до 830 кг/декар е резултатът от жътвата на сортовете пшеница в експерименталните полета на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ).

В Добруджа прибраха хлебното зърно

Това съобщи директорът на научния център доц. Илия Илиев по време на 27-ото селскостопанско изложение в Добрич.

„В района на село Паскалево бяха изпитани сортове пшеница на института заедно с 80-90 други пшеници. Твърдя, че нашите се представиха най-добре”, обобщи доц. Илиев.

Общо 7500 декара са площите със зърнената култура в нивите на ДЗИ, които са общо 22 000 декара. При тези посеви средният добив не пада под 500 кг/декар.

Българската пшеница успя да разкрие потенциала си в трудните условия на 2018/2019 г.  Зърното е с много добри показатели и като количество, и като качество. 

В момента Добруджанският земеделски институт подготвя семена от 12 сорта пшеница за предстоящата сеитбена кампания. Фермерите ще могат да се снабдят и със семена от 4 сорта твърда пшеница, 3 сорта тритикале, 2 сорта зимен ечемик и 4 сорта полски фасул.

„Земеделските стопани проявяват интерес. Семената сега се заготвят и вече има заявки за новата реколта”, допълни доц. Илиев.

Новото в есенната кампания за 2019 са три сорта мека пшеница в категория сертифицирани семена първо размножение, които ще се предлагат на цена от 500 лв. за тон.

„Не сме увеличавали цените на семената, макар че се очаква повишение на цената на стоковата продукция”, подчерта директорът на института.

Базовите семена от реколта 2019 г. ще се предлагат на 850 лв./тон. С 200 лв. по-евтино са обявени семената от реколта 2018.

Слънчогледът зрее усилено и прибирането му ще се изтегли по-рано, прогнозира доц. Илия Илиев. Той припомни, че през миналата година жътвата на маслодайната култура беше по-рано от обичайното.

„Слънчогледът дава сравнително стабилен добив, но последното засушаване ще се отрази и до някаква степен ще свали добивите”, смята ученият. 

Тази година в полетата на института има 6500 декара със слънчогледови хибриди, създадени от българските селекционери. През миналата година средният добив в ДЗИ - Генерал Тошево, беше над 250 кг/декар. В цялата Добричка област площите със слънчоглед са 717 000 декара.

При царевицата посевите достигат 918 000 декара. В момента състоянието на пролетните култури е много добро, но отново зависи от количеството дъждове, които са паднали. Земеделските стопани очакват сравнително добри добиви.