Среден добив от 570 кг/дка при 99% реколтирани площи с пшеница – това сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), актуални към началото на август.

Четете още: Рекорди: Черноземът в Добруджа се търгува средно на 4 400 лв./дка

Тази година продукцията от пшеница възлиза на около 6,4 млн. тона, което е едва с 3,4% над нивото отпреди една година. Причината се крие в леко повишения среден добив от декар – с 4,2%, като за сравнение миналата година той е бил 547 кг/дка година.

Тематичната анкета на Агри.БГ, в която призоваваме нашите читатели да споделят от първо лице какви са средните им добиви от пшеница за 2024 г., показва малко по-различни резултати.

От общо над 910 гласували най-голям процент (24%) отчитат добив до 400 кг/дка. Колегите им, които са жънали средно между 400 и 500 кг/дка, са 19%. Плътно зад тях с 18% от гласовете се нареждат фермерите, които са прибрали между 500 и 600 кг/дка пшеница.

Картинката продължава да е шарена, така както бяха шарени и климатичните условия в различните части на страната. 14% са отговорили, че добивът им е между 600 и 700 кг/дка, 9% – между 700 и 800 кг/дка, 5% – между 800 и 900 кг/дка, и 8% – над 900 кг/дка.

Данни на фермери и службите по земеделие по места показват следното: Добруджа – средно 669 кг/дка; Горнооряховско – 626 кг/дка, Пазарджишко – между 320 и 360 кг/дка, Видинско – между 650 и 670 кг/дка, Монтанско – 653 кг/дка, Ямболско –  525 кг/дка, Силистренско – 510 кг/дка.

Към 1 август 2024 г. жътвата на ечемик и маслодайна рапица също е приключила в почти цялата страна

При среден добив на ечемика от 551 кг/дка, което е с 3,2% нагоре спрямо година по-рано, реколтата е над 8,8 млн. тона. Впечатляващият ръст на производството от около 40% на годишна база се дължи основно на по-големия размер на засетите площи, които са с 40 000 дка повече.

При другите две есенни култури – маслодайна рапица и ръж, тенденцията е обратната. Произведените до момента количества остават под миналогодишните, съответно с 22,3% и с 5,7% надолу. Средният добив почти се запазва, но площите и при двете култури продължават да намаляват.