Въглеродно неутралните храни ще стават все по-популярни. За да създаде своя въглеродно неутрален чедър, семейство Клотиер използва 160-годишна рецепта, върху която експериментира в продължение на близо 15 години, пише Inhabitat.

Колко струва един въглероден сертификат?

Стопанството на Клотиер - Wyke Farms, започва да се занимава с производството на сирене през 1861 г. Днес то може да се похвали с това, че е първото британско сирене, което не оставя въглероден отпечатък.

Наречено в чест на баба Айви, чиято рецепта все още се използва 100 години по-късно, Ivy’s Reserve Cheddar има орехов вкус с парченца сол за хрупкава хапка. Отлежал до 18 месеца под дърво, чедърът има по-фин вкус от острите портокалови чедъри, с които мнозина са свикнали. То оставя гладка маслена нотка в устата. Освен това е перфектно допълнение към  колбаси, ядки и сушени плодове.

Ако се грижите за природата, тя ще се грижи за вас. Това са думи на покойната Айви, които нейният правнук Рич Клотиер с гордост предава на следващите поколения.

Айви изпитваше дълбоко уважение към природата и любов към провинцията на Съмърсет, оценявайки ресурсите, които дава, и никога не прахосваше нищо. В замяна пейзажът осигурява храна, препитание и дом и тези ценности остават в основата на бизнеса днес. Ние вярваме, че добрият чедър не трябва да бъде за сметка на земята и затова стъпваме леко по нея, като винаги гарантираме, че връщаме повече, отколкото вземаме. Пускането на Ivy’s Reserve като първия в света въглеродно неутрален чедър беше естествената следваща стъпка в нашето пътуване към устойчивост, споделя Рич Клотиер.

Чедърът на Wyke Farms е продукт на 100% зелена енергия. Нашият анаеробен биореактор спестява 20 милиона килограма CO2 всяка година, както и ни осигурява богат естествен тор, който можем да върнем на земята, споделя Клотиер.

Свели сме до минимум отпадъците и опаковките, възстановяваме топлината, филтрираме и използваме повторно нашите отпадъчни води и намаляваме въглеродните емисии. Във всичко, което правим, нашата цел е да постигнем нетно нулево производство, допълва той.

Освен това Клотиер и неговите доставчици са успели във времето да намалят емисиите на своите стопанства.

Имаме план за устойчивост и програма за стимулиране. Той обхваща фуража на животните, управлението на земята и използването на енергия, както и регенеративното земеделие и защитата на почвата. Насърчава биоразнообразието, подобрява качеството на почвата и помага за намаляване на емисиите, като довежда отделянето на CO2 на литър мляко до 20% под средното за страната, споделя Клотиер.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-добрите практики за въглеродно земеделие

Ползите от пресния зелен фураж

Торовете в ЕС ще стават все по-скъпи