Тези дни в Беларус бе отбелязана 75-годишнината от създаването на тракторния завод в Минск. В рамките на събитието на широката публика бяха показани много земеделски машини - от стари модели до съвременни трактори. Гвоздеят на програмата бе макетен образец на автономния трактор Belarus 3523i, информира 3dnews.ru.

„Сибирският тигър“ е най-новият руски агроробот

Машината е разработвана съвместно с усилията на инженерите от Минския тракторен завод и специалисти от Обединения институт по машиностроене към Националната академия на науките на Беларус. В конструкцията на трактора не е предвидена кабина, тъй като той ще функционира напълно автономно.

Разработчиците са снабдили машината с дизелов двигател с мощност 350 к.с., трансмисия с редуктор и електромеханично задвижване, което осигурява безстепенно регулиране на скоростта. Предвидени са още предни и задни прикачни устройства с висока товароподемност.

На мястото на кабината е поставена антена, под която разработчиците са поместили апаратни решения за връзка и управление на машината. Съгласно данните към момента, новият трактор е предназначен за изпълняване на различни действия, диктувани от оператор. Отбелязва се, че Belarus 3523i еднакво ефективно ще работи както през светлата част на деня, така и през нощта.

Създателите на трактора са внедрили в него собствена система за автономно управление, която позволява да се осъществява дистанционен контрол върху работоспособността му и всички системи, възли и агрегати на машината. В процеса на работа тракторът самостоятелно обработва постъпващите от датчиците данни и взема решения на базата на тях. По този начин той може да избегне удар в препятствие. Когато горивото е на привършване, тракторът автоматично ще се насочи към станция за презареждане.

По данни на разработчиците с Belarus 3523i значително ще бъде понижен разходът на гориво. Използваното в него хибридно захранване ще позволи да се намалят десеткратно вредните емисии, сравнено с обикновен трактор.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

На БАТА АГРО 2021: НИК представя първия в България автономен трактор

CLAAS инвестира в автономен трактор с до 156 к.с.

Автономните трактори: перспективи за развитие