В момента цъфтят по-ранните селекции кайсии, но тези овошки тръгва тепърва, като в рамките на две – три седмици прецъфтят. „Радваме се много на цъфтежа и засега не сме притеснени за кайсиевите градини, защото времето е подходящо и има по-малка вероятност от слани, макар че се очакват дъждове“, сподели с Агри. БГ Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския съюз на овощарите. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Масовият цъфтеж на другите сортове ще започне още следващата седмица, ако не захладнее. Засега метеоролозите дават леко понижение на температурите, което може малко да стопира процеса, но средно цъфтящите сортове вече са на бутон, стана ясно от думите и. В Тутракан в четвъртък  е било 21 градуса, още един такъв ден и навсякъде ще е цъфнало. Високата температура, комбинирана с топъл вятър ще събуди всичко. 

За да си спестят тревогите овощарите пръскат с фосфор, с който се увеличава захарното съдържание, но с него може да се спаси градус – градус и половина. Ако паднат температурите както през 2020 г. до минус 7, минус 8 по време на цъфтеж, няма спасение, тотално всичко се унищожава. 

„Когато има леко опарващи слани, има известен ефект от отдавна използвания метод с палене на слама. Най-сигурната защитата при студ обаче е пръскането с вода, което е добре позната световна практика. Подавайки постоянно течност пъпката се облединява, запазва се вътре температурата и плодчето оцелява. Но за това е необходима изключително много вода, защото ако се остави да се размрази пъпката, ще се повреди“, казва още Търпанова. Тази технология обаче е за терени с много големи водоеми, нещо което нашите овощари трудно могат да си позволят.  

Димитричка Търпанова Засега не сме притеснени за кайсиевите градини, защото времето е подходящо и има по-малка вероятност от слани. 


При слана освен ретро методът с палене на слама, подходящо е да се използват вентилаторите, които се повдигат и завъртат топлия въздух, както и Стоп Фрост машините, които подават изсушен топъл въздух и изсмукват влагата. Тази техника използва природен газ. Доста такива машини има вече в България. Крайният резултат обаче зависи доста от субективния фактор, покрива малко площи. 

За да се покрият големи площи са необходими много средства, които като се отчетат цените на газа и другите горива не са особено оправдани като разход.