Изкупните цени за новата реколта от пролетници се очаква да стартират от нива близки до най-високите от 2012 г. насам. При царевицата цената от място (Централна България) е около 330 лв./тон, а при слънчогледа (Североизточна България) – 800 лв./тон.

Важните срокове през август

Като фактор анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) посочват възходящите ценови пазари, засиленото търсене и глобалната монетарна обстановка

Слънчоглед

При маслодайната култура се очаква намаление на площите до 790 хил. ха, което е с 4% надолу от миналогодишните. Оценката на САРА за реколтата 2021/22 е тя да варира между 1,75 – 1,80 млн. тона при среден добив от 2,25 т/ха. Прогнозният добив според JRC-Mars е 2,46 тон/ха.

Царевица

Реколтираните площи с царевица през тази година ще бъдат около 550 хил. ха, като това е с 6% под миналогодишните площи. Климатични условия през критичния вегетационен месец юли не бяха особено благоприятни. Средните добиви се оценяват на около 5,8 тон/ха, а общото производство да достигне 3,2 млн. тона. 

По прогнози на JRC-Mars добивът ще е 6,79 тон/ха, докато средните добиви за ЕС могат да доближат 7,88 тон/ха.

Есенници

Текущите прогнози на САРА са производството на пшеница от новата реколта да се повишат до 6,3 млн. тона. До 23 юли са прибрани 5 млн. тона, или 69% от планираните площи. 

При ечемика се предвижда реколта до 620 хил. тона, а по настоящи отчети на Министерството на земеделието (МЗХГ) прибраното количество е 662 хил. тона. 

Максималното количество на добитата рапица се прогнозира на 400 хил. тона. Текущите данни на ресорното министерство са за прибрани 285 хил. тона.

По света

Реколтата от слънчоглед сред основните производителки Русия и Украйна вероятно ще бъде засегната от горещините и сухото време през месец юли. Това може да помогне допълнително за поддържане на по-високи цени и да понижи очакванията за много висока реколта.

По прогнози на ERS-САЩ производството на царевица през 2021/22 ще се повиши с 6% на годишна база до 1195 млн. тона. Очаква се САЩ да има най-голям принос за това увеличение, докато Бразилия ще отчете понижение.