Първи Национален събор на българските лозари ще се проведе тази година в Пловдивско, организиран от новосформираниото „Национално сдружение на българските лозари“, с подкрепата на частна фирма.

Важните срокове през август

Събитието ще се проведе на 6 и 7 август в село Брестовица. Организаторите обещават наситена програма, На сцената ще се представят фолклорни изпълнители от цяла България, а специални гости ще бъдат Николай Славеев и Райко Кирилов. Игри и забавления, състезания за майсторите лозари, дегустации, алея на занаятите, битов детски център и вкусна храна ще бъдат част от многообразието на фестивала, са заявките за събитието.

Създаването на ново „Национално сдружение на българските лозари“ бе обявено през март тази година на учредителна среща в Аграрния университет в Пловдив. Членовете на новата организация с нестопанска цел са лозаро-винари от различни краища на страната, а председател е доц. Петьо Бошнаков от Икономическия университет във Варна. В Управителния съвет влизат още 17 души.

По думите на председателя, лозарите не са достатъчно добре представени, а новото сдружение има много членове и голяма енергия, за да може нещо в сектора да се промени. Целите, които на лозарската организация обяви са не само по-добро развитие за стопаните, но и спасяването на поминъка в селата, привличането на туристи и работна ръка.