Четири месеца след като 13 хиляди животновъди получиха близо 23 млн. лв. по de minimis, се задава нова държавна помощ. Проблемът с фуражите се задълбочи, цените на световните борси удариха най-големия си пик от 7-8 години насам.

Решено: Животновъдите ще получат 22 млн. лв. по de minimis

Притиснати от трудното изхранване на животните, от бранша официално поискаха от земеделското министерство нов de minimis. И то не на пролет, а сега, когато положението е най-страшно.

„Ние пуснахме молба до МЗХГ и те реагираха своевременно. Свикаха Консултативен съвет, определиха бюджет. По проект ставката трябваше да бъде 50/20 лв. за всички въдства, но трудно се получава консенсус между отделните асоциации“, обяснява Стоян Чуканов, председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Именно месодайните животни под селекция ще получат малко над 50% по-малко спрямо плащането от миналата година. Тогава глава животно бе подпомогнато със 110 лв., а сега ставката за всички месодайни говеда е 50 лв. до 50-ото и 20 лв. над 50-ото. 

Стоян Чуканов: „Помощта е два пъти по ценна, когато дойде навреме. Бюджетът е ограничен. Каквото и да е, ще е от полза.“

Първоначалната идея на министерството е била помощта да се отпусне по условията от последния de minimis, за да може максимално бързо да се реагира. Днес, 27 януари, Управителният съвет на ДФЗ трябва да реши как точно ще се случи това. 

Миналата година се кандидатстваше с подадено заявление за Кампания 2020, но с подпомогнатите животни за Кампания 2019. Сега, след като вече са минали всички проверки и животновъдите са получили своята обвързана подкрепа, по-логично е да се вземат предвид само данните за Кампания 2020, но нека не прибързваме с изводите.

Надежда Рангелова от Браншова камара на месодайното животновъдство потвърди, че от МЗХГ не са поемали ангажимент ставките да са както през 2020 г. На първия Консултативен съвет от министерството са предложили именно 50/20 лв., тоест да няма разлика при отделните въдства. Някои асоциации обаче са се възпротивили и са настояли да се плаща на ЖЕ. Доводите са, че не трябва да се сравняват или ощетяват отделните въдства, а да се следва практиката досега – така, както е и в другите страни, допълва Рангелова.