Фермерите затвориха пътя София-Варна край търновското село Шереметя. Репортерът на Агри.БГ Христина Василева и операторът Андрей Струмин следят събитието на живо. 

Вижте видео 

"Досега притесненията ни бяха, че нямаме работници. Сега работници има, но животновъди няма. Фермите затварят", споделят хората на протеста. 

"За жалост, от такива извънредни проблеми, не можем да решим съществените проблеми, като един от тях е именно работната ръка", каза пред Агри.БГ Янка Попова - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 

Вижте изказванията на представителите на различните сектори.

"Няма кака селското стопанство в България да бъде изключено от подпомагането за Covid-19. Това е абсурдно и показва поредното неглижиране на управляващите към сектор "Животновъдство" и сектор "Пловоде и зеленчуци", каза Симеон Караколев, съпредседател на НОКА. 

"Ние не искаме смяна на министри, не искаме сваляне на правителство. Ние искаме да се погрижат за нашия бизнес", посочи от своя страна Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз. 

"Желанието ни е да покажем, че селското стопанство е неразделна част от българския бизнес. Депутатите и правителството направиха много за българския бизнес, но да не забравят, че 25% от този бизнес принадлежат на селското стопанство", каза Божидар Петков - БАМ-я.

Гледайте как стопаните блокираха пътя София-Варна. Под звуците на полицейски сирени и тромби, фермери запалиха вълна на шосето. 

По земята се търкалят плодове и зеленчуци, счупени яйци и мляко, а фермерите извадиха ковчег с надпис "българско животновъдство", в който изсипаха стотинки върху напис "актуализацията на бюджета". 

Очаквайте подробности.