Първата в света подводна ферма - Nemo’s Garden (“Градината на Немо”), отново започна да отглежда плодове и зеленчуци след дълго прекъсване, провокирано от пандемията от коронавирус, информира Euronews.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

“Градината на Немо” се намира по крайбрежието на малкото курортно градче Ноли в Италия и се състои от 6 подводни оранжерии.

Производството на зеленчуци във фермата стартира през 2012 г. Постепенно проектът започна да разширява продуктовия асортимент - салати, домати, листни зеленчуци, тиквички, бобови култури, алое вера, гъби и дори ягоди.

Всяка година откриваме нови възможности за използване на биосферата, казва координаторът на проекта Джанни Фонтанези.

Като такива той посочва екотуризъм, риболов, отглеждане на водорасли и дори използване на фермата в качеството на научно-изследователска лаборатория или подводна станция за мониторингови изследвания на дивата природа.

През октомври 2019 г. ураган нанесе сериозни щети върху подводното стопанство. Това доведе до напълно прекратяване на дейността му. Екипът зад “Градината на Немо” обаче не престава да работи върху подновяването на проекта, за да даде нов живот на шестте подводни напълнени с въздух капсули, закрепени към дъното на морето. Дори ограниченията заради коронависура, въведени за период от няколко месеца, не го обезсърчи.

Днес фермата отново е жизнеспособна. Тя бе открита официално и навлезе в нов етап на изследвания на този тип земеделие.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Колко тежи най-голямата череша?

Апетитът за глухарчета расте

Как пясък се превръща в почва