Спирането на употребата на пестициди е едно от най-смелите действия за опазване на околната среда. Точно такава стъпка смята да направи Швейцария - по всяка вероятност тя ще бъде първата европейска държава, която ще забрани използването им в земеделието, пише Agrointel.ro.

Как поле с ечемик може да пожълтее за една нощ?

На 13 юни в Швейцария ще се проведе референдум, за да се разбере кой подкрепя тази политика. Ако се стигне до забрана, това може да предизвика подобни стъпки и в други страни.

Привържениците на инициативата казват, че пестицидите причиняват сериозни здравословни проблеми и намаляват биологичното разнообразие, съобщава Ройтерс.

На свой ред, производителите на пестициди подчертават, че продуктите им са тествани и и могат да се използват безопасно. Без тях добивите от отглежданите култури ще намалеят.

От страните по света само Бутан напълно забрани използването на изкуствени пестициди, допълват хората, които подкрепят инициативата.

Същия ден ще бъде гласувана и друга инициатива, насочена към подобряване на качеството на питейната вода и храната в Швейцария. Тя предвижда спиране на директните субсидии за фермерите, използващи пестициди и антибиотици при животните.

Инициативата за чиста вода предвижда също фермерите да спрат да използват вносни фуражи за животни, да намалят броя на кравите, свинете и пилетата, които чрез оборския тор замърсяват източниците на питейна вода.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вдъхновяващи идеи: Контрол върху плевелите без химикали

Как иновациите в пръскането помагат на полето?

Учен съветва: Не бързайте с хербицидите в пшеница