Над Враца падна първата за тази година градушка. Ледените топчета, по-големи от грахови зърна се изсипаха от небето за 10 минути, видя репортер на Агри.БГ.

С дни по-късно от обещаното: ДФЗ преведе парите за пропаднали площи

„Притъмня изведнъж и заваля силен дъжд. Тъкмо се радвах, че не е сняг, който пак да попари цветовете на ранните овошки и изведнъж зачука градушката. Не можех да повярвам на очите си. Никога по това време не е бил град. Още не мога да кажа какви поражения има, но то ще си покаже след ден –два. Язък ми за мераците и надеждите тази година да е по-добра от миналата. Май не става, както го мислехме”, коментира Светлин Симеонов, който има овощна градина.

Обилният дъжд, който се изсипа пък отново силно наводни стопанските площи в цялата община и това ще бъде проблем за стопаните, които трябва да работят усилено на полето точно в началото на новия сезон.

„Много вода падна. Локви са навсякъде. Колега от село Мраморен ми се обади и ми разказа, че бурята при тях вилняла много по-дълго с всички „екстри” – дъжд, градушка, светкавици, гръмотевици … Всичко!”, обяснява Светлин.

Обилни валежи като този, придружени с градушка, светкавици и гръмотевици са типични за тази част на страната през месец май.