Днес в зала „Роял” на хотел „Шератон” в София се провежда публичното обсъждане на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Вчера на заседание на Тематичната група по разработване на ПРСР зам.-министър Явор Гечев е уверил представителите на браншовите организации от агросектора, че ПРСР 2014-2020 г. ще бъде внесена в ЕК в срок до 20 юни, съобщиха за Фермер.БГ членове на Тематичната група.

 

Според МЗХ, до момента вече са нанесени всички корекции, поискани от Брюксел. Предстои в Програмата да бъдат отразени и приетите на вчерашното заседание предложения от членовете на Тематичната група, след което ПРСР 2014-2020 да бъде изпратена в Брюксел.

 

Амбицията на МЗХ е това да е окончателният вариант на Програмата. От агросектора, обаче, изразиха съмнение към подобно твърдение и споделиха, че по-скоро очакват Брюксел да върне Програмата с още забележки. Според браншовите аграрни организации не може да се говори за окончателен вариант на ПРСР 2014-2020 преди да е одобрен и приет финален текст на Споразумението за партньорство на България с Европейския съюз.

 

Само преди два дни ЕК върна документа с много забележки по него, които тепърва ще бъдат отчетени и Споразумението ще бъде коригирано преди отново да тръгне към Брюксел. „Именно това е документът, на чиято база ще се отпускат европейските средства през периода до 2020 г. Така че няма как да има окончателен вид на нито една европейска програма, която ще се прилага в България в новия планов период, преди да има прието Споразумение“, заявиха от агросектора.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!