Блокчейн технологията предлага начин на потребителите да получат подробна информация за продуктите, къде се отглеждат и как се събират.

Чрез сканиране на QR кодове върху опаковките на хранителните продукти, потребителите могат да намерят повече информация за произхода на храната си, кога е събрана и как е събрана. След това събраните данни се съхраняват в защитена от подправяне среда.

Базираните на блокчейн регистри на веригата за доставки могат да идентифицират партиди храни, които са обект на изземване на продукти, като по този начин улесняват бързото премахване на опасни храни от рафтовете на магазините. Въоръжени с такава информация, потребителите могат да вземат информирани решения за покупка и да се предпазят от потенциално вредни храни.

В България вече се предлага такава интегрирана система, която следи качеството и произхода на храните. Проектът е на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество".

Иновативната система, носеща името FOOD TRACEABILITY, служи за управление на работните процеси чрез блокчейн технология, позволяваща прозрачност на технологичните производствени процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта.

 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020