Проверява се случаят с мъртвите прасета, изплували от водите на река Янтра край горнооряховското село Писарево, увериха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Научно становище: Най-голям риск от пренасяне на АЧС чрез фуражи има при комбинираните смеси

Става дума за 17 полуразложени животни, на които се натъкнали учени от БАН, обследвали райони по НАТУРА 2000 на 28 май. На място пристигнал полицейски екип, който отцепил района. Труповете са извадени от реката и от тях са взети проби за Африканска чума по свинете (АЧС). 

БАБХ: Прасетата имат ушни марки, по които се извършва проверка от кой обект са.

„Не знаем всъщност от колко ферми може да са тези прасета. Слагаме под възбрана всички ферми, които са в 3-километровата зона независимо дали ще се покаже, че е Африканска чума, или не. Предварително вземаме тази мярка“, обясни д-р Петър Петров от Агенцията по храните във Велико Търново, цитиран от БНТ.

Установено е, че ушните марки на прасетата са от търговец, който препродава животни на общо 20 свинеферми, включително на три стопанства в района. Той купува прасета от Белгия, Холандия, Люксембург и Румъния и ги внася с камиони в България, допълва д-р Петров. По негови думи животните са на 10-месечна възраст, дошли в България в периода между 2 и 24 април.

На място се отзовали също екип на Басейнова дирекция и екоинспекцията, които да установят с проби дали има замърсяване на водата и почвата.