Областна дирекция „Безопасност на храните“ във Враца извършва проверка на 1210 стопанства тип „заден двор“ и две свиневъдни ферми на територията на областта.

12 незаконно отглеждани прасета бяха евтаназирани

Това стана ясно по време на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.

„Проверката е във връзка с превенция на заболяването Инфлуенца по птиците, спазване на мерки за биосигурност и нерегламентирано отглеждане на прасета в домашни условия”, поясни зам.-областният управител Мирослав Комитски. Той представи и основните изменения в приетия на второ четене Закон за ветеринарномедицинската дейност. 

С промените се въвеждат още национални мерки, с които се повишават изискванията към собствениците и ползвателите на животновъдни обекти. Допълват се задълженията на местната власт при констатиране на заболяване. Идеята е да има по-добра координация и своевременно да се ограничава заразата. 

Промените в законодателството засягат също режима за регистрация на личните стопанства, който ще бъде облекчен и безплатен. По този начин се намалява административната тежест за гражданите. Отпада изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). То вече ще се подава при кмета или кметския наместник, който до 10 дни да го предостави в ОДБХ. 

Регистрацията на личните стопанства минава вече през кмета

Фермерите ще трябва да спазват изискванията за идентификация на животните, опазване на здравословното им състояние, както и да документират движението от и към животновъдните обекти. За тази цел ще е необходимо да изпълняват програми за самоконтрол на болести и да спазват определени правила при населване на животновъдните обекти. 

Въвежда се териториален принцип при сключване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари за изпълнение на мерките по програмата за профилактика на болести по животните и зоонози. Това се отнася за лични стопанства и за животновъдни обекти, регистрирани по чл.137, които не са си избрали ветеринарен лекар.

„Ще се определя поне по един регистриран ветеринарен лекар за всяко от населените места. Не се позволява на регистрирани ветеринарни лекари, сключили договори за профилактика със собственици на индустриални ферми за свине и птици, да сключват такива и със собственици на лични стопанства“, поясни още Мирослав Комитски.

Ветеринарните власти потвърдиха, че епизоотичната обстановка в областта е нормална. По данни на Държавно горско стопанство – Враца, на територията му са отстреляли 157 броя диви прасета. Пробите за АЧС и трихинелоза са отрицателни. 

Към момента няма индикации за удължаване на срока за лов на диви прасета, който по заповед на министър Десислава Танева изтича на 16 февруари. Държавните горски стопанства ще извършват проверка на ловните територии за трупове на диви прасета и при констатиране, ще бъде направен анализ и загробване на животните. 

Следете темата ТУК.