Несъответствия в четири проби от млечни продукти в магазините са открили проверяващите от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
14 инспектори с COVID-19 в БАБХ Варна
Нарушенията са установени в Перник, като едното е за наличие на немлечни мазнини в една проба от сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба от сирене и в две от кашкавал.
За лабораторен анализ са взети общо 12 проби от млечни продукти, съобщават от Агенцията по храните. Те са изследвани за съдържание на немлечни мазнини, по микробиологични показатели и за съответствие с физикохимични показатели, заложени в технологичната документация на производителите.
В предприятията, произвели несъответстващите храни, са извършени проверки.
Временно е спряно производството на сирене в обекта, произвел продукта с немлечна мазнина. Така ще бъде, докато се отстранят нередностите. Съставен е акт по Закона за храните, като съгласно законодателството глобата е до 6 хиляди лева.
На предприятията, в чиито продукти има несъответствия с физикохимичните показатели, са дадени предписания. Дали те се спазват, ще бъде проверено на по-късен етап.
0 КОМЕНТАРА