Пчелари от плевенските села Биволаре и Божурица сигнализираха пред Фермер.БГ за масово измиране на пчели през последните дни.
 
 
Стопаните твърдят, че причината е отравяне в резултат от нерегламентирано използване на пестициди на земеделски площи в района. Специалисти от Областната дирекция по земеделие и комисия от експерти от други ведомства ще проверят каква е причината за бедствието, сполетяло пчеларите.
 
Фермери разказват, че никога досега не е имало подобни инциденти. В случая са засегнати всичките около 2 000 пчелни семейства в района.
 
 
„Проблемът е с третирането на земеделските площи с забранени химикали и вещества, след което изцяло потърпевши сме ние пчеларите“, коментира пред Фермер.БГ Снежина Янакиева, земеделски производител и собственик на 130 пчелни семейства в село Биволаре.
 
„Някой дава ли си сметка, щом след третиране на площи с пшеница или царевица се стига до измиране на пчелите, как влияе това върху крайния продукт, който ние консумираме? Би трябвало да има система, в която да се описва кой, кога, къде и с какво ще третира конкретни площи“, допълни Янакиева.
 
Пчеларите настояват земеделските стопани да ги информират преди пръскане, за да могат в опасните часове да затворят пчелите в кошерите.