Колко често сте се питали дали дадена храна е развалена? Сега това е възможно с един клик, благодарение на инженери от САЩ и Китай.
 
 
Учените разработиха приложение, което идентифицира лесно и бързо развалената храна, пише Nano Letters.
 
Иновацията е продиктувана от факта, че при избор на продукти, хората разчитат на маркирания срок на годност върху опаковката на продуктите. Той обаче не винаги се вижда, обясняват инженерите. 
 
 
„Важна роля играе газовият сензор. Той позволява на смартфона да отчете промени при месото, когато концентрацията на биогенни амини надхвърли предварително определения праг. Приложението е наистина уникално и иновативно. Затова и смятаме, че ще има широко използване на приложението за наблюдение на състоянието на храната от складовата и магазинна мрежа“, категорични са учените.
 
Джаджата е с висока чувствителност към гнилостните процеси в храната, които се развиват по време на съхранението. В това се изразява и неговата практичност и уникалност.