С наближаването на Великден и Гергьовден се засилват и проверките. От 7 април служителите на БАБХ тръгват по пазари и борси, обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене.

Цената на агнешкото - двама се карат, третият печели

В рамките на месец, до 7 май включително, ще се следят изкъсо производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боя за яйца. Ще се проверяват произходът и правилното съхранение на суровини и храни, тяхното коректно етикетиране и маркировка.

При трупното агнешко месо ще се контролират наличието и цветът на здравната маркировка.

Ветеринарните власти припомнят, че син цвят е за месото от родни производители, а червен цвят за произход, различен от българския. Задължително е търговците да предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.

Инспекторите ще следят също начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

Определени са дежурни инспектори по време на официалните празнични дни от 30 април до 3 май, на почивния 4 май и на Гергьовден – 6 май. Те ще реагират и на сигнали на граждани, като такива се приемат на Горещия телефон – 0700 122 99, и през онлайн формата на сайта на БАБХ.