Догодина изтичат 10-годишните разрешения за дейност на повечето развъдни организации. Предстоят доста проверки, обяви преди дни Силвия Василева – директор на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието.

Минус 21 000 селекционни овце от системата на БАБХ през 2020 г.

Тя присъства на традиционния Ден на отворените врати в Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), който тази година се случи на 16 октомври. Участие взеха още бъдещи ветеринари от професионалната гимназия в Костинброд, учени и представители на развъдни организации.

Междувременно продължават посещенията на ИАСРЖ в депата, включени в развъдната програма на всяка организация. На място се проверява как се изпълняват дейностите по Схемата на държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2020 г. 

Организация за развъждане на цигайски и местни породи овце в Република България

На 14 октомври екипът на Агенцията по селекция посети депото в ловешкото село Дълбок дол. Проверени бяха младите мъжки животни от породите Старопланински цигай, Тетевенска и Копривщенска овца.

Асоциация за развъждане на породата Лакон в България

На 7 октомври бе ред на депото в град Съединение, Пловдивско. Бе направено тестиране на млади мъжки животни по собствена продуктивност от породата Лакон.

Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски Цигай овце и Каракачански кон

Отново на 7 октомври бе посетено депото в кърджалийското село Загорско, където бяха проверени младите мъжки животни от породите Родопски цигай и Среднородопска овца.

Асоциация за развъждане на Българска млечна порода овце

В края на септември бяха тествани младите мъжки животни от Синтетична популация българска млечна, постъпили в депото в град Брацигово, Пазарджишко. Представени бяха списъци на животните и резултати от извършени тегления на мъжките агнета за разплод.

Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България

В същия ден, 28 септември, ИАСРЖ присъства на проверка на младите мъжки животни от Западностаропланинска и Софийска (Елинпелинска) породи, постъпили в депото в пловдивското село Долни Воден.