Ветеринарни инспектори в цялата страна започват проверки за болни или мъртви свине както в стопанствата, така и сред природата, заради опасността от Африканска чума по свинете (АЧС).
 
 
Съветът към собствениците е да не допускат излизането на животните извън дворовете. Добре е отглеждането да става в затворени помещения, като не се допуска контакт между свине, живеещи в дивата природа и домашните. За животните, които нямат ушни марки, трябва да бъде потърсен регистриран ветеринарен лекар.
 
Забранява се отглеждането на свине с отпадъци от депата за боклук и изхранването на животни с кухненски отпадъци.
 
Африканската чума е заразно остро протичащо вирусно заболяване, което се характеризира с висока заболеваемост и смъртност, близка до 100%. Боледуват само домашни и диви свине, като инфекцията не е опасна за хората. Инкубационния период е от 2 до 25 дни, но най-често е между 3 и 8 дни.
 
Днес заседава епизоотичната комисия в Община Дупница във връзка с превантивните мерки и обстановката по заболяването АЧС, съобщи Дарик. В Европа има засечени огнища на заболяването, като за радост в България няма такова.
 
Снимка: МЗХГ
 
Ще бъде извършван постоянен ветеринарномедицински контрол съвместно с общински служители и ветеринарномедицинските инспектори за спазване на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти и извършване на контрол по забрана за продажба на животни на нерегламентирани пазари за животни. Съвместни проверки ще се правят с представители на ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви свине.   
 
Кметовете на населените места ще трябва да изготвят списък с броя свине на собствениците и да подават сигнали на ОДБХ и официалните ветеринарни лекари при подадени такива от стопани за съмнителни случаи на болни и умрели свине.
 
Директорът на РДГ Кюстендил и ръководителите на ловно-рибарските дружества ще организират засилено претърсване за откриване на трупове на свине. При откриване на такива трябва веднага да се сигнализира в ОДБХ.