Преди време ви запознахме с протестното писмо на група производители от община Велики Преслав, Шуменско. То е във връзка с неправомерно изплатени субсидии и подписани констативни протоколи с невярно съдържание. Изпратено е до министъра на земеделието с копие до председателя на тяхната асоциация. Не случайно сме впускаме в толкова подробности. 

Фермери губят субсидии заради грешни преценки на проверяващите

ПЪРВИ АБСУРД: Писмото е изпратено и подписано от производителите. Отговорът обаче е насочен към председателя на Асоциацията, все едно той се жалва. Но пък е изпратен до физическия адрес на един от производителите. Добре, че градът е малък и всички се познават.

Отговор от Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ на МЗХГ има и то какъв. На цяла страница експертите описват какъв е редът за обновяване на данните в системата за идентификация на земеделските парцели в началото на всяка кампания за директни плащания. Това обаче всеки фермер го знае. Любопитното е как завършва документът.

ВТОРИ АБСУРД: Тъй като председателят на асоциацията, до когото, пак подчертаваме, протестното писмо е изпратено като копие само за информация, не е възразил в срок до 8 януари (той, човекът, няма и срещу какво), всъщност си е пропуснал възможността да обжалва.

„Бяхме уточнили, че част от нас са пуснали индивидуално жалби по законния ред през Областна служба по земеделие. Протестното писмо беше от група производители да обърнат внимание какво се случва в тази община, явно някой не си свършва работата, както трябва. Искахме нова комисия, да проверят 2 – 3 имота, толкова ли е сложно“, недоумява един от ощетените производители. 

Сега той и колегите му се чудят дали има смисъл да пращат протестното писмо втори път. Отговор от земеделското министерство има, но сякаш е автоматично генериран от системата, без да има връзка с искането. Сякаш администрация и фермери говорят на различни езици.

Читатели на Агри.БГ неведнъж са повдигали въпроса за професионалното образование и познания в областта на селското стопанство на служителите, които ходят на терен. Както има комисии за проверяване на производителите, защо няма комисии за проверка на самите проверяващи. А когато някой официално изпрати писмо с такова искане, му носят от 9 кладенеца вода.

Агри.БГ ще продължи да следи кореспонденцията с интерес. Все пак има подадени индивидуални жалби, по законния ред, да видим там отговорът какъв ще е.