Заседание на Националния съвет по храните бе излъчен на живо в страницата на земеделския министър Десислава Танева в социалните мрежи.

Отменят Наредба 26, готвят нова

По време на заседанието бе обсъден вече приетия Закон за храните, както и различните наредби, които касаят сектора на хранително-вкусовата промишленост и земеделската общност. Бе съобщена и информация относно стратегията на ЕС за сектора на храните.

По план до месец декември трябва да има приета подзаконовата нормативна уредба в сектор „Храни“. Вече са изготвени 13 нормативни акта, сред които:

•    Наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти и храни от животински произход;
•    Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти;
•    Наредба за специфичните изисквания за извършване на хранително банкиране и контрола върху тази дейност 

Те са на етап обществено обсъждане, уточняват от земеделското министерство. 

Изготвени са и проекти на:

•    Наредба за хранителните добавки;
•    Наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние;
•    Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици;
•    Наредба за условията и реда за издаване на стикер за удостоверяване на регистрацията на превозните средства за транспортиране на храни. 

Предстои публикуването им за обществено обсъждане.

На днешното заседание бяха избрани двама заместник-председатели на Националния съвет по храните. Това са министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, избран от браншовите асоциации. 

Според коментиращи по време на срещата все още има много въпросителни при регистрация на нови обекти, разширяване дейността на обекта, категоризиране и отнасяне на дейността към дадена група. "В момента има несъответствие между изискванията в Наредба №6 на РЗИ, която е променена и е в сила още от февруари 2020 г., и Наредба №8, която тепърва ще се променя", допълват заинтересованите страни.

Гледайте цялата онлайн среща във ВИДЕОТО.