Картофите в Родопите са заразени с мана. Площите на дребните производители са изцяло засегнати от болестта. Според тях основната причина за поразените посеви е влажното време и силното слънце. Според специалистите, обаче, причината за маната е у земеделските производители, които не са провели необходимите противозаразни мерки.

 

Маната е гъбно заболяване, което може да се развие за 24 часа по картофените растения. В началото може да има по едно или две петна по листата, а на следващата сутрин цялата нива да е изсъхнала като опожарена, обясни Тодорка Паунова, началник отдел "Растителна защита" в БАБХ – Смолян, цитирана от БНР. Според Паунова, земеделските производители не започват навреме борбата срещу маната и не ползват подходящи препарати.

 

“Един и същи препарат се ползва с години, което е недопустимо. Гъбата получава устойчивост към активното вещество на препарата и няма как да действа. Другият проблем е, че производителите нямат създадена традиция да пръскат предпазно картофите, наистина има засегнати площи на 100%.

 

Но пък при производители, които са си извели, както трябва борбата, няма никакъв проблем, площите са идеални”, заяви Паунова. Съветът на специалистите е стопаните да изчистят повърхността на площите, на които посевите са изсъхнали и да обеззаразят почвата, тъй като вследствие на дъждовете спорите на гъбите проникват в почвата и заразяват вече готовата продукция.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!