Пестицидите все по-често включват в състава си вредни вещества, известни като PFAS, които улесняват разпространението на тези отрови в околната среда. Това сочи ново американско изследване, цитирано от "Франс прес" и БТА.

Пер- и полифлуороалкилираните вещества (PFAS) са практически неразрушими и с течение на времето се натрупват, достигайки и човешкия организъм. Те са наричани още "вечните химикали" заради своята устойчивост. Високите нива на излагане на PFAS могат да отслабят имунната система, да намалят репродуктивната способност и да нарушат хормоналния цикъл, според учените.

Въпреки че регулаторните органи постепенно ограничават или забраняват употребата на PFAS в много продукти, селскостопанските препарати, които се използват директно върху плодове и зеленчуци, остават извън тези забрани в САЩ.

Изследването, публикувано в списание Environmental Health Perspectives, призовава за включване на PFAS в регулациите, за да се осигури по-добър контрол върху тях.

"Колкото повече ги търсим, толкова повече ги откриваме", казва съавторът на изследването, токсикологът Алексис Темкин.

За целите на проучването, изследователите са анализирали не само активните съставки на пестицидите, но и "инертните" вещества, които ги придружават, известни като "адюванти", които подобряват тяхната ефективност. Резултатите показват, че 14% от всички активни съставки на пестицидите в САЩ съдържат PFAS, включително почти една трета от новоразрешените през последното десетилетие.

Осем вещества, използвани като адюванти, също са PFAS, включително тефлон. Компанията, произвеждаща тефлон, спря да предлага продуктите си през 2013 г., но американските регулатори започнаха процедура за забрана на тефлона в пестицидите едва наскоро. Проучването установява, че някои опаковки на пестициди и торове също съдържат PFAS.

Авторите на проучването смятат резултатите са "абсолютно плашещи", тъй като пестицидите са сред най-разпространените замърсители в света. Те препоръчват забрана на опаковките, съдържащи PFAS, по-голяма прозрачност на използваните съставки и повече изследвания върху разпространението и въздействието на тези замърсители върху здравето.