Грийнпийс публикува научен доклад „Бремето на пчелите – анализ на пестицидните остатъци в пчелния прашец в питите и събрания прашец от медоносните пчелите“. Проучването показва, че повече от две трети от събрания от полетата прашец, който след това е върнат в кошерите от пчелите-работнички, е замърсен с до 17 различни токсични химикали. По време на проучването бяха засечени общо 53 различни химични съединения, които представляват широк спектър от пестициди.

 

Това проучване е едно от най-големите до момента проведено в Европа, с повече от 100 взети проби от 12 европейски държави в рамките на един земеделски сезон. „Голямото разнообразие на намерените токсични химикали навежда на мисълта, че пчелите могат да бъдат изложени на сложна комбинация от инсектициди, акарициди и фунгициди, докато търсят храна и са в кошерите си. Натровеният прашец е пряка заплаха към цялата популация на пчели, защото колонията, включително яйцата, пчелите-работнички и търтеите, се хранят с този прашец, за да си набавят протеини и енергия.

 

Излагането на пчелите и пчелните яйчица на такива разнообразни токсични пестициди е важно, защото според скорошно проучване, взаимодействието на различни химични съставки може да доведе до коктейлен ефект, който може да е по-токсичен за пчелите, отколкото един единствен химикал“, е записано в доклада. В допълнение, няколко други проучвания показват, че пестицидите отслабват имунната система на насекомите като ги правят по-податливи на болести, патогени и паразити, причиняващи вароатоза.

 

„Необходима е незабавна промяна, за да защитим нашите пчели и нашето земеделие“, заяви Матиас Вютрих, инициатор на кампанията на „Грийнпийс“ за екологично земеделие и ръководител на Европейския пчелен проект. От организацията ще настояват да се разшири същестуващата временна забрана на 4 от най-вредните пестициди, които убиват пчелите, и тя да стане постоянна.

 

„В допълнение е необходима забрана на всички пестициди, които застрашават пчелите. Трябва да имаме амбициозни планове за наблюдение на здравето на пчелите и другите опрашители и да намалим цялостното им излагането на опасни химикали. Също така, финансирането трябва да се пренасочи далеч от разрушителното индустриализирано земеделие. Екологичното земеделие е много по-добър модел – особено за пчелите, а и за планетата като цяло“, допълва Матиас Вютрих.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!