През следващите 12 месеца сред най-търсените кадри в Добричка област ще бъдат тези в областта на селското и горското стопанство. Челно място в класацията на работодателите заемат заетите в сферата на туризма. Данните са резултат от второ анкетно проучване за нуждите от работна ръка в региона на Добруджа. Те бяха изнесени на заседание на Работна група, определена със заповед на областния управител Красимир Кирилов във връзка с провеждане на допитването сред бизнеса. 

1255 лв. средна заплата в земеделско стопанство в Добруджа


На срещата в Областна управа Атанас Йорданов от Дирекция „Бюро по труда“ представи обобщените данни от анкетата. В извадката, направена от Агенцията по заетост, са попаднали общо 112 фирми от Добричка област, от които 103 са попълнили въпросника и са изразили позицията си относно състоянието и нуждите от работна ръка. Активността е добра – 88.8 % в сравнение със средния показател за страната – 57.3 % попълнени анкети. 


Бизнесът посочва, че най-търсени през следващите 12 месеца ще бъдат хората от сферата на услугите. Веднага след тях се нареждат кадрите от областта на селското и горското стопанство. Работна ръка не достига и в областта на туризма, медицината и педагогиката. 


Предстои Работната група да излезе с решение проучванията за нуждите на бизнеса от работници да се правят веднъж годишно, вместо както до сега – два пъти. Резултатите от анкетата ще бъдат представени на заседание на Областния съвет за развитие в Добрич.