Изследователският център на Европейската комисия (JRC), проведе проучване, което потвърди, че съществуващите дългове пречат на значителен брой земеделски производители в ЕС да гледат към бъдещето с оптимизъм и доверие.

ЕК не оттегля предложението за реформата на ОСП

Проучването показва и че заради това повече фермери не се възползват от възможността за развиване на нови бизнес модели, а решават да управляват стопанствата си чрез вече съществуващите управленски практики.

Докладът на JRC беше обсъден по време на конференцията на ЕС за перспективите в селскостопанския сектор (The 2020 EU Agricultural Outlook conference) за 2020 г., от която Агри.БГ също беше част.

Проучването носи името „Фермери 2040“, като съдържанието и препоръките му отчитат основните икономически фактори, които ще окажат влияние върху европейското земеделие през следващите 30 години.

Мненията на активните земеделски производители и групи от заинтересовани страни в селското стопанство също бяха широко разгледани. 

Тенденции в земеделието
Макро тенденциите, посочени в проучването, включват: промяна на предпочитанията на потребителите към храната; реакция на земеделието към глобалното затопляне и предизвикателството за устойчивост на околната среда; промяна на моделите на използване на земята. 

В доклада се споменават многобройните възможности за работа на непълен работен ден, които ще се развият като възможност в сектора през следващите три десетилетия. Важно е, че всички тези промени ще бъдат подкрепени от фермерите, ангажирани да продължат образованието и да развият необходимите умения за работа в мрежа.

12 бъдещи земеделски профила са разгледани в доклада. Неговите автори обаче подчертават, че земеделските производители няма да се впуснат в една или друга от тези класификации, а ще изберат комбинацията от профили, които най-добре отговарят на техните обстоятелства.

Уебинар за важните събития и теми в селските райони

Разработените в изследването „адаптивни“, „корпоративни“, „интензивни“ и „потомствени“ земеделски профили вземат много от добре установените характеристики на европейското земеделие и проектират тяхното развитие с очакваните технологични и социално-икономически промени.

Тези промени включват цифровизация и нови технологии, както и развитието на селскостопанските пазари, моделите на потребление и икономическите неравенства.

Бъдещите възможности за земя не се обсъждат директно в доклада. Авторите му обаче признават, че новите бизнес възможности, възприети от фермерите, ще диктуват начина, по който те произвеждат храна. Това може да включва получаването на пряко финансиране от потребителите, на които фермерите действително доставят храна.

Показателно е, че докладът признава, че земеделските стопани, които се ангажират с бъдещи производствени модели, които максимизират производството на храни, ще трябва да се увеличат, да станат по-ефективни и да взаимодействат по-редовно с корпоративните финансови институции.