България се нарежда на 17-то място по прогнозно производство на месо от дребен рогат добитък за 2025 г. В контекста на променящата се икономическа и геополитическа обстановка, както и нарастващите предизвикателства, свързани с климатичните промени, изключително важно е страната ни да осигури адекватни условия за българските животновъди.

Животновъдството остава ключов сектор за българската хранителна индустрия, но проблемите пред него се задълбочават. Един от най-наболелите въпроси е свързан с търговските вериги и това как е възможно в тях да се предлага значително повече „българско“ месо, отколкото реално се произвежда? Нуждата от ефективен контрол остава приоритетна за сектора.

Прогнози за животновъдството в ЕС през 2025 г.
През второто полугодие на 2025 г. брутното вътрешно производство (БВП) на говеда в ЕС се очаква да достигне 12,0 милиона глави, което е увеличение от 0,5% спрямо същия период на 2024 г. (11,9 млн. глави). Това сочат данните на Eurostat.

За разлика от говедовъдството, при овцете прогнозите сочат спад от 9,3% до 14,2 милиона глави в сравнение с 2024 г. Подобна тенденция се очаква и при козите, чиято численост ще намалее с 6,9% до 2,2 милиона глави.

Прогнозите за производството на свине (на тримесечна база) сочат спад от 1,3% през последното тримесечие на 2025 г., като броят на животните ще достигне 58,0 милиона.

Основни производители в ЕС
Франция ще остане водещият производител на говеждо месо в ЕС с 22% от общото производство, въпреки че очаква спад от 1,6% до 2,6 милиона глави, смятат анализаторите от Eurostat.

Германия и Ирландия прогнозират ръст в производството, съответно с 1,0% (до 1,9 милиона глави) и 7,5% (до 1,1 милиона глави).

 


Испания ще продължи да бъде най-големият производител на свине и овце в ЕС. Очаква се през четвъртото тримесечие на 2025 г. да произведе 12,8 милиона свине (спад от 2,6%). В овцевъдството Испания остава водеща, въпреки прогнозирания спад от 14,6%.

Гърция запазва позицията си като най-големият производител на козе месо в ЕС с 1,0 милиона глави, следвана от Испания с 0,8 милиона глави (+12% спрямо 2024 г.).

Данните показват, че животновъдството в ЕС преминава през динамични промени. За България въпросът остава: ще успее ли държавата да осигури на животновъдите стабилни условия за развитие или ще продължим да бъдем само наблюдатели на европейските тенденции?