Поредните данни на USDA за все по-силна реколта в Русия като че ли вече не са новина, но към тях през този месец се добави и положителна корекция в очакванията за ЕС. На другия полюс е царевицата, където USDA орязва прогнозата си за глобалните преходни запаси и съотношението им към потреблението се връща на нивото си от 2013/14 г. 
 
Новините през последния месец са по-скоро положителни за цените на пролетниците в региона. Черноморският пазар няма да повтори миналогодишните си резултати при царевицата, а индикациите за двуцифрен спад в добивите от слънчоглед в Украйна дават известни надежди за цените на суровината и олиото, пише InteliAgro в свой анализ.
 
 
Пшеница
Прогнозата за световното производство на пшеница през пазарната 2017/18 г. е покачена с 6 млн. т. до 751 млн. т., спрямо доклада от септември. Така то се доближава до реализираното през 2016/17 г. – 754 млн. т., при положение, че през май и юни се очакваше доста по-значителен спад. Отново на фокус са пазарите в Европа и Черноморския регион. За пореден месец оценката за тазгодишната реколта в Русия е покачена – този път с 1 млн. т. до нов рекорд от 82 млн. т. Това количество е и значително над досегашния исторически връх, отчетен през кампания 2016/17 - 73 млн. т. Завишени са и очакванията за производството в ЕС – с 2 млн. т. до 151 млн. т. (145 млн. т. през 2016/17 г.), където резултатите във Франция може да се окажат по-добри от първоначалните прогнози. Единственият по-съществен позитивен знак за цените идва от далечна Австралия, където продължителната суша вероятно ще доведе до най-слабата реколта за последните девет години – 22 млн. т. – с една трета по-малко от предходната пазарна година. По-високо производство води и до намаляването на търсенето за внос в Индия и Турция (през тази година се очаква страната дори да се превърне, макар и с малки количества в нетен износител).
 
 
USDA покачи и прогнозата си за глобалното потребление, но в тройно по-малък мащаб от производството – с 2 млн. т. до 740 млн. т. В комбинация с ревизията нагоре с 1 млн. т. на складираните количества в края на 2016/17 г., това означава нов рекорд в преходните запаси от 268 млн. т. – с 4% повече от предходната пазарна година. Преходните запаси вече надминават 36% от годишното потребление на пшеница. За сравнение, през 2012/13 г. - последната „златна“ за зърнопроизводителите, това съотношение бе 26%.
 
Царевица
Департаментът очаква през пазарната 2017/18 г. в света да бъдат произведени около 1,039 млрд. т. царевица, което е с 6 млн. т. повече от прогнозата през септември, но с 3% по-малко от предходната година. Половината от положителната корекция се дължи на САЩ, където реколтата се оценява на 363 млн. т. Въпреки това, тя все още остава далеч зад реализираното през 2016/17 г. количества. Подобрени са и очакванията за Турция. На другия полюс са Украйна и Русия, където прогнозата е понижена с общо 1 млн. т. след последните официални данни за резултатите от жътвата. След не особено благоприятните условия в края на лятото и началото на есента, пролетниците там не успяват да последват високите добиви при пшеницата. USDA оставя без изменение ситуацията в ЕС.
 
 
Прогнозата за глобалното потребление е покачена с 8 млн. т. до 1,065 млрд. т. Най-съществен е ръстът в Китай – с 2 млн. т., воден от покачване на износа на преработени царевични продукти.  При това положение, прогнозираните преходни запаси в края на годината се изчисляват на 201 млн. т. - с 2 млн. т. под доклада от септември и с 11% по-малко на годишна база. За първи път от четири години съотношението между световните запаси и потребление спада под 20%.
 
Пазарна информация – Черноморски регион
Цените на руската износна, хлебна пшеница се стабилизираха през изминалата седмица. Тази с 12,5% протеин от Новоросийск задържа цената си от началото на месеца – 193-196 USD/т. (FOB, доставка октомври/ноември). Износът на пшеница с 11,5% протеин продължава да поскъпва, добавяйки 2-3 щатски долара до 187-190 USD/т. По информация на търговци, цитирани от Blackseagrain, се наблюдава засилено търсене от индийски контрагенти и само за септември и началото на октомври в тази посока са изпратени над 160 хил. т. Друг традиционен пазар, чието търсене подкрепя цените на руската пшеница е Египет (най-големият глобален вносител на суровината). На последния си търг (10 октомври) страната закупи единствено руско хлебно зърно – 170 хил. т. при средна цена 213 USD/т. (CIF). Само седмица преди това Египет договорира други 180 хил. т. при сходна цена.
 
 
С очертаващата се рекордна (и то с много над досегашните най-добри години) реколта, Русия се опитва да затвърди позициите си на традиционните си пазари, както и да спечели нови. Обединената зърнена компания на Русия е получила указания от земеделското министерство, че е възможно да бъдат освободени 500 хил. т. от интервенционните резерви на страната, които целево да бъдат изнесени за страни, където досега Русия не е доставяла пшеница. Подобен ход ще ожесточи допълнително и така интензивната конкуренция между страните от Черноморския регион. Мярката обаче може да отнеме време, тъй като изисква законодателни промени – в момента от този резерв могат да се освобождават количества само при дефицит в някой руски регион, предоставяне на хуманитарна помощ или договаряне на насрещен внос от съответната страна.
 
Добивите от царевица в Украйна изостават значително от миналогодишните – 425 кг./дка спрямо 544 кг./дка. В края на първата седмица на октомври в страната са реколтирани 1,3 млн. ха, от които са прибрани малко над 5,5 млн. т. (спрямо 7,5 млн. т. от 1,4 млн. ха по същото време на 2016 г.).
 
Износът на пшенично брашно от Украйна расте с 20% на годишна база за първите два месеца (юли-август) от пазарната 2017/18 г., достигайки 72 хиляди тона. Най-важният пазар – Китай, ускорява търсенето си с близо 70% спрямо същия период на 2016/17 г. до над 22 хил. т. Страната затвърждава позициите си и на други пазари като ОАЕ, Ангола, Сомалия, Либия, Панама.