Планираният за 9 септември пред Народното събрание протест на т.нар. чувствителни сектори няма да се проведе. Това съобщи за Агри.БГ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, който е и един от организаторите. 

Над 300 кг/дка среден добив от слънчоглед очакват в Добруджа

Протестът в София бе замислен като продължение на проведения на 2 септември, който бе срещу липсата на предвидени пари в актуализацията на бюджета за агросектора. 

“На този етап имаме индикации от всички партии за подадени предложения за актуализация на бюджета. Има партии, които са подали актуализацията на бюджета на министерството да бъде само със 70 млн. лв., а има и такива, които са подали и други суми, но важното е, че въпросните 70 млн. лв. фигурират навсякъде”, каза Караколев.

Той е уверен, че в момента партиите са настроени вече за кампания и на никого няма да му хрумне да направят подобен ход. 

“Видяхте какво стана на гласуването с пенсиите - от 70 направиха увеличението 120 лв. Това са все предизборни ходове”, категоричен е Караколев и добави: Всички партии са внесли предложение, което ни дава една поне хипотетична сигурност”. 

Идеята е със 70 млн. лв. да се изразходват за подкрепа на т.нар. Чувствителни сектори - : животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19. Тези средства ще могат да бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

Освен това от земеделското министерство се предвижда още 40,5 млн. лв. да бъдет за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа, с оглед стартиране техния прием през 2021 г.

В Народното събрание вече е в ход маратона по гласуването на актуализацията на държавния бюджет, като до момента се гласуват текстовете на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).