На 12 май земеделските производители и животновъди от Национален синдикат „Защита“ ще излязат на автошествие в София. Всички колеги са добре дошли да изразят своето негодувание от случващото се през последните месеци, призовава Юлиан Георгиев – козевъд и председател на сектор „Земеделие“ към синдикалната организация. 

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Като причина за своето недоволство той посочва високите цени на горива, торове, препарати, семена, фуражи. „Вижда се, че има доста проблеми, а не се прави нищо за решаването им“, коментира животновъдът за Агри.БГ.

Протестното автошествие е планирано за четвъртък, 13:00 часа, на паркинга пред БНБ в центъра на столицата. 

За първи път такова се проведе на 28 март. И тогава бе повдигнат въпросът за изключително сериозните проблеми в сектор „Земеделие“, които изправят хиляди земеделски производители пред фалит.

„Непростима е и подигравката, която си правят властнически институции със земеделските производители, прехвърляйки си „топката“ от една на друга, както например го правят Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите“, посочват организаторите.

В автошествието ще се включат и останалите сектори на синдикат „Защита“, които се обявяват против безконтролното повишаване на цените на стоките от първа необходимост; обедняването на българския народ; спекулативното поскъпване на енергията и горивата, което води до вихреща се инфлация.

„Докато българската държава бездейства, редица страни от ЕС вече подпомогнаха своите земеделски производители. Настояваме за незабавно държавно субсидиране за торове, горива, семена и препарати. Тази помощ от държавата е необходима на земеделските производители сега, за да се подсигури хлябът на българина на достъпна цена есента“, допълват от Синдиката.