Протестна готовност зрее и в оранжерийния сектор, научи Агри.БГ. Подобно на колегите им от „Плодове и зеленчуци” недоволството на производителите е комплексно, а бездействията на земеделското министерство и липсата на диалог с него ги води към крайни мерки.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Отпадането на хидропониката от бъдещата обвързана подкрепа беше сякаш капката, която преля чашата на трупаното през последните две години в сектора. Обяснението на агроминистерството, че по европейски изисквания не може да се подпомага култура, която не е отглеждана върху почва, бе прието като безпочвено оправдание.

В търсенето на решения отново от страна на производителите дойдоха предложения тогава да се направи като в Нидерландия, където такива оранжерии се подпомагат като иновативни технологии или друг вид подкрепа, която да запази производството в модерните оранжерии.

Не ни е целта просто да си върнем мижавата субсидия, искаме отговорно отношение към сектора и последователни действия от страна на министерството”, е мнението на оранжериен производител. В група на общността фермерите споделят още, че е добре да се погледне и към съседна Гърция, където колегите им нямат подпомагне на площ, а на стопанство, но пък имат защитени и гарантирани пазари.

Както е тръгнало в сектора се чудят дали изобщо няма да ги отпишат като земеделци, нищо че са инвестирали сериозни суми и усилия да развиват прецизно земеделие по нашите географски ширини, подобно на развития свят. „Сигурно на практика няма да можем да очертаем в ИСАК, ако сме на хидропоника. Ще излезе, че сме промишлено производство, не земеделско”, споделя опасения млад производител в сектора.

„Ще докарат нещата дотам ,че българските оранжерийни производители ще преместят оранжериите си в съседна Турция и ще изнасят продукция в България и Европа без проблеми”, коментира читател на Агри.БГ.

ВСИЧКО ЗА КАМПАНИЯ 2023

Обърнахме се за коментар към Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), която потвърди, че настроенията сред членовете им са за ефективни протестни действия. По думите й най-отчайващото е липсата на чуваемост от страна на агроминистерството, което прави невъзможни конструктивния диалог и доверието.

„Колегите са на предела. Още с поскъпването на енергоносителите преди две години министерството започна да противопоставя един на друг работещите в сектора, нещо, което асоциацията ни никога не си е позволявала. Сега получаваме поредния удар под кръста с проектонаредбата за директни плащания.

Месеци наред ни лъжат с обещания. През декември чухме много такива и през януари излезе проектонаредбата, в която няма нищо от говореното със сектора. Всичките ни предложения, отправени с конструктивен и градивен тон, какъвто ние винаги сме спазвали, бяха незачетени”, коментира браншовият представител.

Теодора Кръстева: Несигурността е огромна, нямаме още индикативен график, хората се чудят какво да правят и продаването на оранжерии вече започна.

Кръстева сподели и възмущението си от политически изказвания как тепърва у нас ще се търсят добрите практики, акцентирайки, че хидропониката е точно такава.

„През 90-те години, когато я въвеждахме у нас, тя бе чудо на чудесата, а Нидерландия вече хранеше с тази технология половината свят. Може ли да се ликвидира нещо, което е прецизно, модерно земеделие, което години се опивахме да развием?! Тези оранжерии са създадени по проекти, инвестирани са милиони и вероятно още години подлежат на мониторинг. Министерството задава ли си въпроса какво ще се случи с тях сега и защо не е помислило за алтернативни решения?”, пита изпълнителният директор на БАПОП и добавя:

„Така и не получихме референтен документ, убихме се да търсим. Няма референция, която да забранява подпомагането на растения, които не са в пряк досег с почва.

По думите й от асоциацията продължават да изискват и очакват становище по проблемните им теми от Земеделското министерство, докато страховете, но и обединеното недоволство в сектора набират скорост.