Въпреки протестите на животновъди и множеството преговори с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), техните усилия останаха напразни. Вероятно Наредба 3 ще бъде приета във вида, в който всички я познават, без промяна, по първоначалния ред, и утре ще бъде публикувана в ДВ. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Михаил Михайлов, по време на пътуващия семинар, който съюзът организира.
 
 
„Единственото нещо, което успяхме да издействаме, е периодът за доказване на продукцията да се взема за стопанска година т.е от 1 октомври до 31 септември. Това не е малко, тъй като, при предварително зададените критерии 1 януари – 31 декември, животновъдите щяха да получат субсидиите си чак края на април или началото на май 2018 г.“, обясни Михайлов.
 
 
По думите му промените в Наредба 3 разклатиха много интереси – на малките, средните, големите и въпреки това наредбата ще бъде приета в първоначалния си вид.
 
 
„Става дума за това, че животните под селекционен контрол ще трябва да доказват 4 т. мляко, а тези, които не са под селекция, съответно 2 т. мляко. Разлика в литрите е голяма, но и тази, в получаваната субсидия, също е голяма. От друга страна автохтонните породи няма да доказват нищо“, разясни изпълнителният директор на НСГБ.
 
Михаил Михайлов каза още, че това не е единственият студен душ за животновъдите. 
 
 
„По неофициална и предварителна информация в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се готви писмо, което да задължи животновъдите да носят за изследване в София всеки месец пробите, които агенцията прави ежемесечно. Това допълнително ще утежни работата на фермерите и затова след като писмото е факт, НСГБ ще излезем с позиция“, категоричен е говедовъдът.
 
В момента специалистите от БАБХ проверяват фермите от 10 до 50 крави, като проверките в големите ферми вече приключиха. 
 
Фермер.БГ потърси представители на БАБХ за коментар, но към момента такива - няма.