Ако държавата не иска да помага по някакъв начин, да намери някакви средства- 2-3 хиляди лева на декар, да ги изкореним и да се приключи тази агония. Аз лично ще изкореня 100 декара лозя и ще оставя 30-40, които да ги гледам така, за кеф”, заяви потомственият лозар Росен Грозев по време на протеста на производителите на винено грозде от Поморие, който за известно време блокира пътя Поморие - Каменар в четвъртък сутринта.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

И фермерите от този сектор протестират заради недостатъчното финансиране и тежката ситуация пред която са изправени, в допълнение с нелоялната по думите им конкуренция – засилен внос от Румъния и други страни.

„Изкара ни на пътя това, че липсва подпомагане за винените лоза и те намаляха 10 пъти за последните 15 години. 276 хил дка се берат сега по агростатистика, а бяха над 2 млн. дка 90-а година, през 2000 т. бяха около 1,6 млн.”, обясни Младен Върбанов, също производител от района.

Лозарите настояват за спешни мерки и финансовото подпомагане от страна на държавата. Росен Грозев заяви, че е нужно национално подпомагане за производството на винено грозде, както е в целия Европейски съюз. Той даде пример с Румъния, където ставката е 180 евро. „В Северна Македония – 150, у нас – нула”, каза още лозарят пред Нова телевизия

Производителите на винено грозде се оплакаха и ниските изкупни цени на винените сортове. "Общите брутни разходи на декар лозе достигнаха 900 лева. При тези изкупни цени - от порядъка на 50-60 ст., а има и по-ниски, ние не можем да формираме никакви доходи", категоричен бе Младен Върбанов. Лозарите оповестиха още, че няма да отстъпят от исканията си и са готови на крайни мерки.