Крайно време е българските фермери да вземат за пример как съседите от Гърция отстояват исканията си за оцеляване в условията на финансова и пазарна криза. Вече четвърти ден границите на България с Гърция остават блокирани от протестиращите гръцки фермери. Източник от Гръцката асоциация на фермерите, заяви днес пред интернет порталът за селскостопанска техника -  www.tractor.bg , че в протестът участват 890 трактора.

 

От МВнР са заявили пред гръцкото посолство, че продължаващите протести на земеделските стопани в южната ни съседка се отразяват неблагоприятно на имиджа на Гърция в страната ни. Изпратена е и нота до посолство на Република Гърция в София. В нотата се казва: „Българската страна изразява недоволство от блокирането на всички сухопътни ГКПП, свързващи териториите на България и Гърция. Невъзможността за придвижване по шосе пречи на връзките между двете държави и противоречи както на основните права и свободи на гражданите в ЕС, така и на принципите на Единия вътрешен пазар на Общността. Българската страна разчита, че компетентните органи на Република Гърция ще вземат незабавно мерки за възстановяване на трафика”.

 

По-рано днес гръцките фермери обявиха, че продължават блокадите на пътни артерии и гранични пунктове въпреки предложените от министъра на аграрното развитие мерки за подпомагане на сектора с 500 милиона евро. Правителството изчерпа възможностите си, каза министърът Сотирис Хадзигакис, а в отговор фермерите заявяват, че не са доволни и че ще продължат протестите. Цените на фуражите, на торовете и препаратите скочиха двойно, докато цените на млякото и месото са се запазили от преди десет години.

 
 
Потребителите непрестанно плащат по-скъпи стоки, като ножицата между производствените и потребителските цени все повече се разтваря във вреда не само на селскостопанските производители, но и на потребителите, се казва в декларация на фермерите.