Земеделци се събраха на протест пред ресорното министерство заради намалени плащания по мярката за агроекология от Програмата за селските райони. Протестът беше организиран от Асоциацията на агроекологичните производители. Останалите браншови организации обаче отказаха да се присъединят, съобщава БНР.
 
Досега земеделците получаваха по 38 лева на декар агроекологични плащания. С промените в наредбата парите се намаляват двойно, а ангажиментите стават повече, твърди председателят на асоциацията Александър Атанасов и смята, че заместник-министър Васил Грудев носи лична вина: Много от земеделските стопани повярваха на лъжите на Грудев, че агроекологията спира и няма да има плащания, защото няма пари. Решенията се взимат на базата на прищевки и лични амбиции и се унищожава единственият работещ сектор.
 
От анонсираните 3 000 участници, на протеста дойдоха 50. Не всички знаеха за какво. Имаше и такива, поканени от кастинг агенция. Притеснени хората си тръгнаха, но дойдоха зърнопроизводители и питаха: Какво става с парите, които трябваше да се  дадат, е абсолютна мистерия.

Заместник-министърът отговори: През изминалите две години 1200 земеделски производители усвоиха 260 милиона евро, само в това направление.
 
Грудев призна, че парите в новата програма са по-малко, но ще стигнат до повече хора, в това число животновъди и пчелари.
Целият бюджет на мярката 10 "Агроекология и климат" е около 220 милиона евро, с цел да достигне до над шест хиляди земеделски производители.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!