Производители на череши се опитаха около 12 часа днес, 5 юни, да блокират изхода на автомагистрала „Тракия“ за Стара Загора в знак на протест срещу ниските изкупни цени тази пролет.
 
 
Масово изкупвачите вече предлагат едва 0.60-0.70 лв./кг. По обед в района на протеста се събраха много стопани и полиция. Пристигна и зам.-министъра за земеделието, храните и горите Цветан Димитров, който се опита да успокои производителите. Той обеща, че държавата ще вземе мерки, съобщи бТВ.
 
Производителите обясниха, че тази година черешовата реколта е богата , но плодовете са по-дребни. Затова само черешите с диаметър над 26 мм се изкупуват за пазара на дребно на по-високи цени. Останалите отиват за преработка. 
 
Изкупната кампания през тази година започна при цени 1.20-1.30 лв./кг, докато миналата година са били около 1.40 лв./кг. С напредването на сезона тази пролет стойността падала на 1 лев, 0.90 лв., 0.80 лв., а днес вече е 0.70 лв. Повече от половината от тази стойност фермерите плащат на берачите.
 
В същото време намаляват и количествата, които се изкупуват. Производителите се опасяват, че в близките дни пунктовете може изобщо да откажат да приемат повече череши. Независимо от добрата реколта, стопаните очакват големи загуби.
 
Магистрала "Тракия" не беше блокирана, нито пътят от и за Стара Загора. Протестиращите фермери дадоха израз на недоволството си, като изсипаха няколко касетки с плодове на земята, съобщи Дарик.
 
По-късно стопаните се изтеглиха на шосето към близкото село Загоре. Пътят, който води от и за Стара Загора е охраняван от полицаи, които регулират движението. Директорът на Областната дирекция на полицията в Стара Загора комисар Георги Хаджиев каза, че протестиращите са дали само уведомително писмо и нямат разрешение за пътна блокада.
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!