Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) организира протест срещу политиката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) във връзка с отменения от съда член 23 от Наредба № 3 за директните плащания, съобщиха за Фермер.БГ от организацията. 
 
 
След среща с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на 10 юли късно вечерта Управителният съвет на НОКА проведе извънредно заседание, взе единодушно няколко решения и разпространи Отворено писмо.
 
„Заради задълбочаващата се криза в животновъдството и по-специално в овцевъдството и козевъдството, поради отменената от Върховния административен съд (ВАС) опорочена  разпоредба на Наредба № 3, настояваме за оставките на отговорните длъжностни лица: зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“, и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“, гласи едно от решенията.
 
НОКА категорично отхвърля предложените ставки от МЗХГ по de minimis 2018 във връзка със срива на изкупните цени на овчето мляко и въведените ограничения в засегнатите от карантина общини в областите Ямбол и Бургас.
 
Асоциацията настоява за ставки по de minimis 20 лв. за овца-майка и коза-майка за територията на цялата страна и 40 лв. на глава добитък за тези, които попадат в общините с въведена карантина. Ставката е била 40 лв. за цялата страна по de minimis през 2008 г.
 
 
Друго искане на НОКА е Изплащане на компенсации под формата на извънсъдебно споразумение на всички фермери, засегнати за Кампания 2017 и Кампания 2018 от действието на опорочената разпоредба на член 23 в № Наредба 3.
 
„Управителният съвет категорично отхвърля всякакви опити за повторно въвеждане на обвързване на продажбата на овче и козе мляко със схемите за обвързана подкрепа“, подчертават от асоциацията.
 
С оглед на невъзможността за удовлетворяване на позициите на НОКА  при проведена среща с ръководството на МЗХГ при среща на 10 юли, Асоциацията обявява безсрочни стачни действия и насрочва национален протест на 13 юли, петък, от 11:00 ч. на разклона за село Арбанаси, на главния път София-Варна. 
 
НОКА призовава всички пряко или косвено ощетени от Наредба № 3 животновъди да подкрепят протеста, така че никога повече да не се допуска такова отношение към бранша.
 
„Ще протестираме до пълно удовлетворяване на исканията ни. Следващия протест ще бъде другата седмица, но този път в София пред Министерски съвет“, се казва в позицията на НОКА.