Земеделски стопани от община Хаджидимово излязоха на протест заради облагането на субсидиите им с данък върху общия доход.
 
 
Тютюнопроизводителите в района били неприятно изненадани от известия, получени от Националната агенция за приходите (НАП), че имат данъчни задължения за 2017 г. Земеделците твърдят, че не са уведомени навреме при получаването на помощите, че трябва да ги декларират и да заплатят данък върху изплатените суми, съобщи БНТ.
 
„Сумата, която я получавам, не е голяма. Досега не съм плащал. Сега получавам писмо, че трябва да отида в НАП. Не е проблем, аз ще платя, но в края на краищата, нали това е субсидия? Защо ние да плащаме?!“, недоумява Стоян Войнов.
 
Повечето тютюнопроизводители, които в сряда се събраха на протеста в Хаджидимово са притеснени, че няма от къде да намерят средства, за да платят изненадващия за тях данък.
 
„85 млн. лева са раздадени под формата на помощи за преориентиране на 42 000 тютюнопроизводители, между тях са раздадени тези помощи. Значи всеки трябва да върне 10% от сумата, която е взел“, коментира Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“.
 
Ниските изкупни цени на тютюна и честите забавяния на плащанията от страна на фирмите изкупвачи към производителите през последните години накараха много хора в района на Гоце Делчев да се откажат от отглеждането на тютюн.