Изкупната цена на меда в България не се е променяла от порядъка на 20 години, изчислява пчеларят от Новозагорско Динко Динев.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

По негови наблюдения преди 6-7 години цената на най-масовия мед букет достига пикове от 5,50- 6лв./кг, след което тръгва отново надолу до критичните 4,20-4,80 лв./кг. Това са всъщност цените отпреди 15-20 години. 

„Миналата година беше дъното. Имаше изкупуване на 3,30-3,80 лв./кг. Впоследствие по време на годината цените се върнаха обратно на 4,50 лв./кг. Тази година върви по 5,50 лв./кг, като се очаква да закръгли 6 лв./кг през месец септември или октомври“, прогнозира пчеларят, когато екипът на Агри.БГ посети неговите пчелини в средата на август.

Динко е категоричен, че той и колегите му са далеч от необходимата изкупна цена, за да бъде пчеларството им европейско и да разполагат с някакви стабилни доходи. 

„Когато цената на меда беше около 4,50 лв./кг преди 20 години, тогава средната работна заплата за страната беше около 200 лв. В момента тя е 1350 лв. Тоест изкупната цена на меда трябва да е малко над 32-33 лв./кг като еквивалент спрямо онези времена. Това са цените за България, които биха били актуални и биха дали на пчеларите възможност да съществуват“, категоричен е производителят, който заедно със семейството си се грижи за 250 кошера.

Вижте още за размислите на един пчелар относно цената и консумацията на мед у нас във ВИДЕОТО.