Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна в наредбата за отчитане на продажбите на течни горива, която засяга и работата на земеделските стопани.
 
 
Предлаганите промени се отнасят до вписването на размера на акциза и ДДС като допълнителни редове в касовите бележки по Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. 
 
„С промените се въвежда изискване при извършване на продажби/зареждания на течни горива чрез електронна система с фискална памет (ЕСФП), във фискалния бон да се отпечатва информация за размера на данъка върху добавената стойност, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност)“, съобщи пресцентърът на министерството.
 

Предлага се информацията да бъде изписвана на отделни редове по видове течни горива.

 
„Промяната се отнася както за търговците на течни горива, така и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет“, уточняват от ведомството.
 
 
Експертите коментират, че целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца.
 
Идеята за вписването на нови редове в касовите бележки се роди в отговор на гражданските протести в редица градове срещу високите цени на течните горива у нас.
 
Ако наредбата бъде приета, бензиностанциите и ведомствените обекти ще трябва да направят промените във фискалните бонове не по-късно от 28 февруари 2019 г. Срокът за обществено обсъждане на промените е до 21 декември тази година.
 
Ето как ще изглеждат касовите бележки, според проекта на финансовото министерство: